Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /hsphere/local/home/ohlssonwtf/ortopedisktmagasin.se/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14 Ortopediskt magasin: Från soffa till hatt - eller 12 år med Epiphysen

Från soffa till hatt - eller 12 år med Epiphysen


Vid årsmötet i Örebro 2005 hade Epiphysen hunnit skapa egna traditioner och hade vunnit ortopedkollegiets respekt. Epiphysens skapare, visionärerna Brisby, Axelsson, Gantelius et al, hade lämnat skeppet, som nu lämnades över till förvaltarna.


Det var här vi tre blev invalda som styrelsemedlemmar.
Delföre-ningens ambition att samla landets unga ortopeder och verka för en bra specialistutbildning i ortopedi var mycket tydlig, men metoderna och tillvägagångssättet för att uppnå målet desto otydligare. Redan då, alltså bara några år efter det konstituerande mötet i Borås, var Epiphysens programpunkter under SOF-mötet högt uppskattade och upplevdes som självklara. Men soffan under Epiphysenparasollet i utställningslokalen var ganska tom och styrelsemedlemmarna som vaktade godisskålen verkade lite uttråkade. Inför Varbergsmötet skulle det minsann bli ändring på det, och vi som nya styrelsemedlemmar hade stora förhoppningar på vårt monterjippo där man kunde bli fotograferad då man stack ut huvudet genom ett plakat som föreställde en prinsessa…
Det blev inte alls bättre uppslutning för det. Och varför hon hade skägg är fortfarande obegripligt.
Så till Umeåmötet kom det stora genombrottet. Monterverksamheten blev ambulerande. Styrelsemedlemmarna bedrev uppsökande verksamhet iförda grå T-tröjor med ett diskret hemmatryck med texten ”epiphysen sof 2007”.


Slantsingling om ordförandeskapet
Även om inte tröjan var en hit så var styrelsen ganska nöjd med den uppsökande verksamheten. Årsmötet, som var mycket välbesökt, blev mycket dramatiskt eftersom både Henrik Dahlstrand och Anne Garland kandiderade för posten som ordförande. Efter en tillspetsad valdebatt gick årsmötet till sluten omröstning som resulterade i lika antal röster för båda kandidaterna. Man fick singla slant om ordförandeskapet! Kanske bidrog valet av krog (restaurang Victors) för den efterföljande middagen till det stora intresset för årsmötet. Det har glädjande nog hållit i sig sedan dess och det är inte många blivande ortopeder som bevistar Ortopediveckan utan att vara med på Epiphysens årsmöte och middag!
Nyhet för Umeåmötet var Epiphysens För-och-Emot dueller. Med strikt regelverk och analog mentometer kunde rättvis segrare koras (dock inte alltid vetenskapligt korrekt segrare). Flera av Sveriges ortopedgiganter har i vår regi skickligt duellerat för sin ståndpunkt i de aktuella frågor vi önskat belysa. Vi kunde stolta konstatera att det under SOF 2009 fanns fler programpunkter som var i debattform, utan tvivel inspirerade av debatternas debatt: Epiphysens ”För och Emot”.


Nätet ingen hit
Vid Umeåmötet lanserades nyheten som styrelsen trodde skulle bli framtidens medium för unga ortopeder – ett forum för ortopeder på nätet. Det lanserades hårt med reklamblad, artiklar och annonser i OM, e-postutskick, information på hemsidan och inte minst massiv muntlig information i Umeå. Responsen var tämligen sval. Förutom styrelsemedlemmarna fick vi kanske fem-tio andra medlemmar. Under något år försökte vi hålla ut, nya utskick, mer tips och kommentarer lades ut av entusiastiska styrelsemedlemmar. Men ingen respons. Tiden var inte mogen, mediet var inte rätt… vi gav upp.
2008 intensifierades styrelsens arbete, vi införde telefonmöten mellan de ordinarie styrelsemötena som brukar äga rum i januari, maj och i samband med ortopediveckan. Vi var också delvis engagerade i arbetet med den nya målbeskrivningen. Vi beslutade att stå fast vid konceptet med ambulerande monter vid Halmstadmötet, denna gång iförda gråa hattar. Även om det för vissa styrelsemedlemmar stundom kändes lite ovant och kanske besvärande att ikläda sig hatt var responsen och uppmärksamheten stor. Till delföreningens årsmöte hade utlysts en tävling om förslag till logotyp för föreningen. Glädjande nog fanns det hela tre förslag varav vilka två gick till sluten omröstning vid årsmötet. Och nu har vi en av föreningssveriges snyggaste logos!
Vi har på SK-kurser, SOF och på nätet verkat för att leda en diskussion om hur ST-utbildningen fungerar runt om i landet. Vi har månat om att nå ut till medlemmar som vi i vanliga fall skulle haft svårt att nå för att få veta vad som är viktigt för dem. Det är viktigt att inte styrelsen bara jobbar med de problem och företeelser vi själva ser i vår vardag utan att vi faktiskt ärligt kan säga att vi jobbar för alla ST-läkares bästa.


En smula vemod
En av Epiphysens viktigaste uppgifter är att se till att de allra färskaste medlemmarna i SOF känner sig välkomna i föreningen och hittar ett kontaktnät samt att uppmuntra alla unga ortopeder att bli medlemmar i SOF.
Det har varit fascinerande och utmanande att följa Epiphysens utveckling från att ha varit en underförening på undantag till att vara en självklar samarbetspartner vad gäller utbildnings- och framtidsfrågor.
Det är inte utan ett visst vemod vi nu kastar in hatten. På sätt och vis fortsätter vi att jobba med en del av Epiphysens frågor men från annorlunda plattformar; Anne som SPUR-samordnare i SOF-styrelsen, Henrik som läkarchef på Karolinska i Solna och Ola som SOFs webmaster. Vi önskar framtidens Epiphyser lycka till och behåll hatten på!


Anne Garland
Visby
Henrik Dahlstrand
Stockholm
Ola Rolfson
Göteborg 

SÖK

Sök bland publicerade artiklar